background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Dišeči bučni kolač

  • Čas:
  • Preprosto
  • 4 osebe
  • Prep: min
  • Preprosto
  • 4 osebe

Bučno pecivo s pekan orehi in zimskimi začimbami prijetno popestri kratke zimske dni. Preprosta priprava in čaroben vonj iz pečice vas bosta takoj ogrela ter pričarala pravo sezonsko vzdušje.

Sestavine

  • 5 jajc
  • ščepec soli
  • 250 g mletega trsnega sladkorja
  • 400 g zimske buče (npr. hokaido ali maslenke)
  • 1 bio limona
  • 250 g mletih lešnikov
  • 80 g koruznega škroba
  • 1 čajna žlička vinskega kamna ali pecilnega praška
  • 1 čajna žlička cimeta
  • ¼ čajne žličke kardamoma
  • ščepec sveže mletega muškatnega oreščka
  • ščepec mletih klinčkov
  • ščepec soli
  • 100 g celih pekan orehov
  • 1 cm3 svežega ingverja
  • 3 žliče mletega trsnega sladkorja
  • 50 g sladkorja v prahu

Bučo očistimo in fino nastrgamo.
Jajca ločimo na beljake in rumenjake.
Pečico vključimo na 180 stopinj Celzija.

Rumenjake stepamo z mletim sladkorjem vsaj 5 minut, da penasto narastejo. Nato vanje ročno vmešamo fino nastrgano meso buče, nastrgano limonino lupinico (sok prihranimo), mlete lešnike, pecilni prašek in vse začimbe.

Beljake stepemo v čvrst sneg in tega previdno vmešamo v pripravljeno bučno maso.

Testo nato razporedimo v poljuben pekač (podolgovat ali okrogel), ki ga obložimo s papirjem za peko. Pečemo v naprej ogreti pečici približno 40 minut.

Vmes grobo sesekljamo pekan orehe in jih na suho prepražimo na ponvi, da zadišijo. Dodamo olupljen, drobno nasekljan ingver, premešamo, nato pa vse skupaj posujemo še 3 žlicami mletega trsnega sladkorja in mešamo, da karamelizira. Orehe s tako pripravljeno karamelo ohladimo.

Preostali del sladkorja (50 g) pomešamo z 2–3 žlicami limoninega soka in zmes premažemo po ohlajenem kolaču. Povrhu nadrobimo karamelizirane orehe.

Prevod: Sabina Topolovec
Vir: Gesundheitsnachrichten, Oktober 2023

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

S stresom in vnetji je povezan velik odstotek bolezni, vključno z večino srčno-žilnih in presnovnih obolenj ter nevrodegenerativnih motenj. Poglejmo, kako so povezani kronični stres in vnetna obolenja ter kako ta ublažiti s prehrano.

Protivnetna živila

Omega-3: zaužiti jih moramo s hrano ali prehranskimi dopolnili

Sodeč po raziskavah so srečnejši tisti, ki zaužijejo veliko rib. Kaj pa če vam ne teknejo najbolje?

Kako poskrbeti za dobro preskrbo?

Kako veliko vlogo imajo omega-3 na zdravje možganov in kognitivne sposobnosti?

Možgani imajo od omega-3 korist v vseh obdobjih. Poskrbite za zadosten vnos.

Omega-3 in možgani

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam