Kombuča je osvežilen, fermentiran napitek iz običajno zelenega čaja. Posebej dobro nam zato tekne v toplejših dneh.
Za prvo fermentacijo v večji steklen kozarec gobo z izvorno tekočino prelijemo s sladkanim zelenim čajem. Kozarec pokrijemo z gazo in pustimo na sobni temperaturi približno 10-14 dni. V tem času se na površini že ustvari nov klobuk
Po tem času tekočino precedimo (del, približno 2 dcl, je zadržimo za vnovično fermentacijo novega napitka) in v njo dodamo drobno narezana ali naribana jabolka, začimbe in na rezine narezano limono. Pokrijemo s pokrovčkom in na pultu pustimo dva dni. V tem času se zgodi druga fermentacija, ko postane napitek še intenzivneje mehurčkast, hkrati pa se z dodatki čudovito odišavi. Po dveh dneh napitek precedimo in shranimo na hladnem do zaužitja. Priporočljivo je, da pri drugi fementaciji tekočine ne napolnimo do vrha, raje uporabimo več kozarcev. Dvakrat dnevno previdno odpremo, da izpustimo zrak. Dobro je, da so kozarci na pultu v podstavku (npr. na kakšnem globljem pladnju), če bi slučajno prišlo do iztekanja tekočine. Gre le za fermentacijo in mikrobi znajo biti precej živahni.
Ko se nam namnožijo klobuki, ji razdelimo med prijatelje.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Nepremišljena uporaba (tudi pri virusnih obolenjih) antibiotikov je skozi leta vodila v odpornost bakterij. Pri virusnih okužbah namreč antibiotiki nimajo moči, medtem ko imajo učinkovine iz ameriškega slamnika protivirusno in protivnetno delovanje.
Čeprav je vnetje ušes zelo neprijetno, antibiotiki niso vselej zares potrebni oziroma koristni.
Doma zdrav, v vrtcu ali šoli pa nenehno bolan?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.