Pšenično travo marsikdo goji v božičnem času. Lep okras pa ima še kako uporabno vrednost. Ste navdušeni nad sokom pšenične trave? Ga uživate za krepitev zdravja in si želite kar največ iz sveže iztisnjenih bilk? Poglejmo si celoten postopek: od zrnja do kozarca soka!
Za najboljšo kakovost soka skrbno izberemo seme, pa tudi prst na bo ekološka. Semena preberemo, nato pa jih čez noč namočimo v vodi. Pripravimo si tudi pladenj z luknjicami in podstavkom in ga napolnimo s približno dvema centimetroma zemlje.
Namočena semena speremo s svežo vodo, nato pa jih odcejena enakomerno razporedimo po prsti. Rahlo potresemo s tanko plastjo zemlje in zalijemo z nastavkom za pršenje.
Seme kali na sobni temperaturi, v temi, zato podstavek prvih nekaj dni pokrijemo (npr. z drugim podstavkom, alu folijo, kartonom ipd.). Pazimo, da je zemlja ves čas enakomerna vlažna.
Ko iz zemlje pokukajo prve rastlinice, jih odkrijemo in postavimo na svetlo mesto. V približno desetih dneh bomo že lahko iztisnili naš sok.
Pšenično travo običajno sočimo s posebnimi polžastimi sokovniki, ki so lahko precejšen finančni zalogaj, obstajajo pa tudi ročni, ki so dostopnejši. Kakšen bo izkoristek, je seveda odvisno od vašega sokovnika. V testiranju sokovnikov za sočenje pšenične trave so prišli do podatkov, da iz 100 g pšenične trave (kar je precej zajetek kupček) dobimo v najboljšem primeru 91 ml soka. Če imate dovolj okenskih polic in volje za vzgojo pšenične trave, se dela vsekakor lahko lotite doma.
Če se okusa težko privadite, lahko sok mešate z drugimi vrstami sadja ali zelenjave. V soku pšenične trave Dr. Steinberger so tako za izboljšanje okusa dodani tudi izvleček zelenega čaja, jabolčni in limonin sok, za še višjo prehransko vrednost pa poskrbi tudi dodana alga spirulina.
Doma lahko eksperimentirate sami. Poskusite ga npr. v kombinaciji s stebelno zeleno, špinačo, Molkosanom in nekaj svežega ingverja … Če se odločite za vzgojo pšenične trave in sočenje, pa je zagotovo najboljše, da to počnete sproti in ne na zalogo. Nekoliko več časa v kuhinji, vključno s pospravljanjem, lahko vzamete tudi za vašo jutranjo meditacijo. Še nekaj nežne glasbe, predvsem pa veliko lepih misli. Tedaj bo tudi vaš sok imel še posebej čarobno moč.
Naj vam tekne.
Besedilo: Sabina Topolovec
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Kronična vnetja so pogosto povezana z različnimi boleznimi, vključno z avtoimunskimi motnjami, srčno-žilnimi obolenji, diabetesom in rakom.
Sklepi se starajo hitreje, kot ostalo ogrodje telesa. Z nesmotrno rabo jih lahko tudi preuranjeno obrabimo in si tako omejimo gibanje.
Stres je postal neizogiben del sodobnega načina življenja in ga doživljamo skoraj vsi, ne glede na starost, poklic ali življenjske okoliščine
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.