Ali tudi vi komaj čakate daljše in toplejše dni? Zima nam že počasi maha v slovo in tudi z naših krožnikov se poslavlja slabo prebavljiva in težka hrana. Zato moramo biti v tem obdobju še toliko pozornejši na prehod z zimskega na spomladansko prehranjevanje.
Pozimi pogosto posežemo po hrani s počasi prebavljivimi ogljikovimi hidrati, kar pa lahko močno vpliva na našo prebavo. Na kaj moramo najbolj paziti pri zimski prehrani in kako to prilagoditi toplejšim in daljšim dnem? V prispevku predstavimo tudi prebiotik Molkosan, ki poskrbi za učinkovito razstrupljanje telesa, saj vsebuje mlečne kisline. Te namreč predstavljajo vir energije za celice v črevesju.
Za prebavo v našem telesu skrbijo prebavila. Ta predstavljajo prebavni trakt od ust do zadnjika, jetra (poznana kot največja tovarna v organizmu) in trebušno slinavko. Prebavila so vstopna točka z zunanjim svetom, zato je pomembno, da ostajajo zdrava. Kaj to pomeni? Poskrbeti moramo, da je odpornost celotnega prebavnega trakta dobra in njegova obrambna sposobnost zadostna, ter posebno pozornost nameniti toksinom (strupi), da ne zaidejo v naše telo ⁶.
Prav tako je pomembno poskrbeti za zadostnost energije v telesu. Sluznica prebavil mora biti dovolj prekrvavljena, le tako bodo obrambni ter absorpcijski procesi lahko potekali brez težav. Priporočljiv je vnos pogostejših, vendar manjših obrokov, da ne obremenjujemo prebavil. Izogibati se moramo dražečih snovi, kot so kava, različni toksini (alkohol, določene vrste zdravil, poživila). Za dobro, to je redno odvajanje poskrbimo z raznovrstno prehrano, saj pripomore tudi k dobremu počutju ¹.
Odgovoriti moramo na še na eno pomembno vprašanje: kako prebava vpliva na naš imunski sistem? Ne smemo pozabiti, da skrb za zdrav prebavni sistem pomeni stabilen imunski sistem, saj se kar 80 odstotkov celic imunskega sistema nahaja v črevesju. Stabilen imunski sistem namreč preprečuje vnetja, razrast parazitov, a hkrati mora biti zagotovljena zadostno visoka specifična propustnost za hranila, saj lahko organizem le tako iz zaužite hrane absorbira zanj pomembne sestavine ¹.
Ob tem pa poskrbimo tudi za uravnoteženo črevesno mikrobioto. Črevesje je namreč gojišče milijarde bakterij, med njimi pa niso samo škodljive, temveč tudi zdravju koristne. Kljub zdravi, uravnoteženi prehrani lahko zdravo črevesno mikrobioto porušijo tudi določena zdravila (predvsem antibiotiki), zato moramo poskrbeti za probiotično populacijo bakterij, to pa dosežemo z vnosom naravnih probiotikov (kislo zelje, kefir, kruh z drožmi, kombucha) ali s prehranskimi dopolnili ¹.
Sedaj že vemo, da za dobro prebavo poskrbimo tudi z uravnoteženo prehrano. Ali ta ostaja glede na letne čase enaka? Znano je, da se naše prehranjevalne navade in potrebe močno spremenijo ob prehodu iz zime na pomlad. Razumevanje sezonskih sprememb prehranjevanja pa je ključno za ohranjanje optimalnega zdravja.
Pozimi je priporočljivo jesti tople jedi, ki telo ogrejejo. Vendar so tudi zaradi praznikov v zimskih mesecih pogosto na jedilniku prisotni počasi prebavljivi ogljikovi hidrati. Ti sicer zagotavljajo potrebno energijo za boj proti mrazu ter dlje časa ohranjajo občutek sitosti, a povzročijo povečan vnos kalorij in posledično povečano telesno težo. Krajši dnevi in s tem manj dnevne svetlobe ter nižje temperature privedejo do slabše telesne aktivnosti ter vzbudijo željo po sladki in mastni hrani. To pa lahko vpliva na našo presnovo in raven energije ².
Zaradi premajhnega vnosa vitaminov (manj sveže zelenjave in sadja) se lahko hitro zgodi, da nam pade odpornost, zato so okužbe pogostejše. Torej, kakšno hrano jesti, da bomo tudi čez zimo ostali zdravi in ohranili dobro prebavo?
Zelo koristne so enolončnice, saj vsebujejo veliko vlaknin in beljakovin iz stročnic. Kislo zelje in repa pa krepita odpornost ter nas ščitita pred prehladom. Obenem vsebujeta veliko vitamina C in folne kisline, oba namreč pozimi primanjkujeta v telesu zaradi pomanjkanja zelenjave ter sadja. Repa je pomemben vir mineralov (kalcij, natrij, kalij, magnezij, železo in fosfor) ter vitaminov (B1, B2, B3). Tako repa kot zelje vsebujeta veliko vlaknin. Te so del rastlinskih živil, ki jih telo ne more prebaviti, zato tudi nimajo kalorične vrednosti. Vendar pa vlaknine ugodno vplivajo na obnavljanje in delovanje črevesne sluznice, ker vzpodbujajo izločanje sluzi ter hormonov prebavnega trakta. Hrana z večjo vsebnostjo vlaknin daje dolgotrajni občutek sitosti in preprečuje zaprtje, saj pospeši prehod hrane skozi prebavni trakt ter poveča količino blata. In ne samo to, ugodno namreč vpliva na uravnavanje holesterola, ki se veže na vlaknine, zato se ne absorbira, ampak se izloči z blatom. Prav tako bogat z vlakninami je tudi fižol, ki poleg tega vsebuje še cink, železo, baker, magnezij, fosfor, kalcij, kalij, mangan ter vitamine iz skupine B. Veliko vlaknin vsebujejo tudi polnozrnata živila (oves, ajda, riž, ječmen, pira in koruza), ki znižajo glikemični indeks, kar pomeni manjše nihanje krvnega sladkorja ter od njega odvisnega inzulina. Ne smemo pa pozabiti še na rdečo peso, bogato z vitaminom C ter z minerali, kot so fosfor, magnezij, kalij, železo. Ohrovt pa je bogat vir kalcija, fosforja, magnezija, železa, kalija in betakarotena ᶟ.
Kakšen pa naj bo prehod iz zimskega prehranjevanja na spomladansko prehrano? Lahkoten in svež. Obroke si popestrimo s svežimi sezonskimi pridelki (sadje in zelenjava), usmerjenimi v razstrupljanje telesa, ter se pripravimo na aktivne mesece, ki so pred nami. Pri prehodu iz zimske na spomladansko prehrano gre predvsem za prilagajanje našega telesa spremembam v okolju (daljši in toplejši dnevi) in ne toliko, kaj je na našem krožniku ⁴.
Molkosan je koncentriran fermentiran pripravek iz sirotke. Vsebuje L(+) mlečno kislino ter ne vsebuje laktoze. Je odličen prebiotik. Ti v črevesju poskrbijo za primerno okolje, v katerem rastejo in se razvijajo koristni črevesni mikroorganizmi. Molkosan ne vsebuje beljakovin in maščob ter je bogat s kalijem in kalcijem. Odličen je pri odpravljanju pozimi nabranih kilogramov ali za ohranjanje telesne teže. Priporočljivo ga je zaužiti v malih požirkih razredčenega in sicer trikrat dnevno, 20 minut pred vsakim obrokom.
Suzana Križ
Viri:
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Ob težavah, kot so kašelj, nahod, sinuzitis in kihanje pogosto pomislimo na prehlad ali alergijo na cvetni prah. Vendar pa težave lahko povzročajo tudi spore gliv, ki so v našem okolju zelo pogoste.
Zima nam že počasi maha v slovo in tudi z naših krožnikov se poslavlja slabo prebavljiva in težka hrana. Zato moramo biti v tem obdobju še toliko pozornejši na izbor živil.
V razcvetu pomladi so tudi simptomi senenega nahoda najbolj izraženi. Tako se mnogo ljudi, ki trpijo za alergijskim rinitisom, rado jezi nad naravo. Pa vendar je prav ta tista, ki zna najbolje pomagati, če le znamo prisluhniti njenim nasvetom …
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.