Jagodna marmelada je gotovo ena najslajših med vsemi. Če imate na vrtu svoje ali poznate kmeta, ki jih prideluje naravi prijazno, si jih le privoščite. V obliki marmelade lahko v njih uživate vse leto.
Da bomo ohranili čim večjo prehransko moč svežih jagod, marmelado kuhamo le kratek čas.
Jagode najprej operemo, šele nato odstranimo zeleni del in morebitne nagnite predele. Tako preprečimo, da se sadeži napijejo vode.
Očiščene jagode kuhamo v veliki in nizki posodi s polovico sladkorja. Po približno desetih minutah, ko se sesedejo in se izloči sok, jih pretlačimo do želene strukture. Dodamo drugo polovico sladkorja z vmešanim gostilom ter limonin sok in marmelado zavremo (sproti odstranjujemo pene). Kuhamo še dve minuti, nato v njej razmešamo vaniljo in marmelado takoj polnimo v čiste kozarčke. Tesno zapremo in zavijemo v odejo, kjer naj se ohladijo. Nato shranimo v hladnem in temnem prostoru (klet).
Marmelada je z dodano količino sladkorja več kot dovolj sladka, saj njeno naravno sladkobo okrepi tudi dodana vanilja. Če ste vajeni manj sladkega okusa, lahko delež sladkorja še zmanjšate oz. sladite po svojem okusu.
Moka iz rožičevih pešk marmelado čudovito zgosti na povsem naraven način. Kupite jo lahko v trgovinah z ekološkimi živili. Namesto tega lahko uporabimo tudi 100% ekološki jabolčni pektin.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Nepremišljena uporaba (tudi pri virusnih obolenjih) antibiotikov je skozi leta vodila v odpornost bakterij. Pri virusnih okužbah namreč antibiotiki nimajo moči, medtem ko imajo učinkovine iz ameriškega slamnika protivirusno in protivnetno delovanje.
Čeprav je vnetje ušes zelo neprijetno, antibiotiki niso vselej zares potrebni oziroma koristni.
Doma zdrav, v vrtcu ali šoli pa nenehno bolan?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.