Vitamini so organske spojine, ki jih organizem potrebuje za opravljanje osnovnih življenjskih nalog, vendar jih telo z redkimi izjemami ne more ustvarjati samo. Človeško telo je v svojem tisočletnem razvoju izgubilo sposobnost, da samo ustvarja vitamine. Zato mora človek vitamine kot esencialna (življenjsko pomembna) hranila pridobivati s hrano.
Človeško telo ne more sintetizirati vitaminov ali pa jih ne sintetizira v zadostnih količinah. Sonce (ultravijolični žarki) pospešijo tvorbo vitamina D v koži. V črevesju so bakterije, ki ustvarjajo vitamin K in biotin. Sposobnosti za sintezo vseh drugih vitaminov, to so vitamini A, E, C, B1, B2, B6, B12 ter folna in pantotenska kislina, telo nima, zato jih moramo vnesti s hrano ali z vitaminskimi dopolnili.
Vsak vitamin v telesu ima svojo vlogo. Noben vitamin ne more nadomestiti drugega vitamina ali kateregakoli hranila. Življenja ni mogoče vzdrževati brez osnovnih vitaminov. Brez vitaminov torej ne gre.
Danes poznamo 13 vitaminov. Delovanje vitaminov si je v osnovi podobno: vsi so vpleteni v nadzorovanje in uravnavanje pomembnih kemičnih reakcij presnove v našem telesu. S kemičnega stališča pa so to povsem različne organske snovi, ki imajo le malo podobnih ali skupnih značilnosti.
Potreba po vitaminih je najmanjša količina vitaminov, ki jo potrebuje telo za nemoteno delovanje organizma. To količino pa je težko določiti, ker se potreba od človeka do človeka razlikuje. Odvisna je od presnove, načina življenja in pripadnosti ogroženi skupini (nosečnice, doječe matere, majhni otroci, starostniki in bolniki potrebujejo več vitaminov).
Če je neko živilo bogato z vitamini, to še ne pomeni, da bo naše telo po pripravi tega živila in obroku prav toliko vitaminov tudi dobilo. Večina vrednosti se nanaša na sveža, surova in nepredelana živila. Svetloba, zrak, toplota (dušenje, kuhanje, pečenje, cvrtje), sekljanje ali lupljenje precej zmanjšajo vsebnost vitaminov. V naši hrani so navzoče tudi vitaminov nasprotne snovi, tako imenovani antivitamini. To so snovi, ki onesposobijo kemijski vpliv določenega vitamina ali zavirajo njegovo resorpcijo v telesu. Nekateri vitamini so v živilih vezani na druge snovi, tako da jih telo ne more izkoristiti. Slab, nepopoln izkoristek vitaminov je v nekaterih primerih lahko posledica pomanjkanja drugih hranilnih snovi. Npr. betakaroten, predstopnja vitamina A, ki se nahaja predvsem v zelenjavi, telo slabo izkoristi, če pripravimo zelenjavo povsem brez maščobe.
V vodi so topni vitamini B, C in karoten (prestopnja vitamina A), v maščobi (lipofilni vitamini) pa A, D, E in K. Zaradi hitrega izločanja vodotopnih vitaminov moramo živila le na hitro oprati v celih kosih - le tako najbolje zadržimo vitamine. Nikakor ne režimo živil na majhne koščke!
Vitamini topni v maščobah, pa so slabo obstojni in občutljivi na maščobo. Nahajajo se v olju, maslu, margarini in jih moramo hraniti v temnih in hladnih prostorih.
Vodotopni vitamini se izločajo preko ledvic v seč in se v telesu ne nalagajo v velikih količinah. Vitamini topni v maščobah pa se izločajo iz organizma le s presnovo v jetrih, zato obstaja nevarnost kopičenja teh vitaminov v organizmu. Shranjujejo se v jetrih in maščobnem tkivu.
Razlika je tudi v absorpciji ? vodotopni vitamini gredo naravnost v kri in se tam prosto gibljejo, medtem ko topni v maščobah vstopijo najprej v limfo in šele nato v kri, za transport pa potrebujejo beljakovinske nosilce.
Številni ljudje radi posežejo po vitaminskih pripravkih, da bi odpravili posledice pomanjkanja vitaminov oziroma si zagotovili zadostno preskrbo z njimi.
Če že moramo poseči po vitaminskih pripravkih, naj bodo ti čim bolj naravni. Tako kot je sporno vse "kemično", povezano z našo prehrano, sta tudi za in proti uporabi sintetičnih vitaminov predmeta številnih nasprotujočih si javnih razprav. Pri tem moramo vedeti, da lahko danes kemijska industrija izdela vse vitamine, z izjemo vitamina B12. Naravni vitamini v pravem pomenu besede so pravzaprav samo tisti, ki so pridobljeni iz naravnih surovin in ostanejo kemično nespremenjeni.
Ali naravni vitamini delujejo bolje kot sintetični? Ne. Kemično ime za vitamin C je askorbinska kislina. Za delovanje tega vitamina v telesu je popolnoma vseeno, ali je bila askorbinska kislina izdelana v laboratoriju ali pa je njen vir naravna rastlina, saj so naravni in sintetični vitamini enaki po kemični strukturi in funkcijah. Če pridobimo in izoliramo vitamin C iz limone, ga ne moremo ločiti od umetno pridobljenega vitamina. Če upoštevamo delovanje vitamina, se sintetični vitamini odrežejo celo bolje kot tisti, ki jih zaužijemo s hrano, saj so v živilih pogosto navzoči dejavniki, ki zavirajo njihov izkoristek.
Izjemi sta sintetični vitamin E, ki je nekoliko manj učinkovit od naravnega, in betakaroten, ki se v črevesju absorbira bolje kot njegova naravna oblika.
Pomemben za | Bogati viri | Znamenja pomanjkanja | |
Vitamin A betakaroten) |
Kožo, lase, oči, sluznico, zaščito celic, rast in razvoj kosti | Zelena in rumena zelenjava, jetrca, mleko, maslo, sir |
Groba in suha koža, nočna slepota, zaostajanje v rasti, zmanjšana odpornost |
Vitamin D | Razvoj kosti | Ribe, meso, gobe, jajca | Rahitis, krhkost kosti |
Vitamin E | Varuje celice pred vplivom radikalov in preprečuje oksidacijo | Rastlinske maščobe in olja, oreški, avokado, grah | Mišična oslabelost, slabokrvnost, bolezni živcev |
Vitamin K | Strjevanje krvi | Zelena zelenjava, jetrca, jajca, mleko, paradižniki | Nagnjenje h krvavitvam |
Vitamin B1 | žive, srce, mišice, presnovo ogljikovih hidratov | Polnozrnat kruh, krompir, stročnice, svinjsko meso, perutnina | Utrudljivost, razdražljivost, glavoboli, težave s srcem, ohromelost, krči |
Vitamin B2 | Presnovo maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov, rast | Mleko, sir, perutnina, meso, žita, kvas, ribe | Zaostajanje v rasti, razpokane ustnice in razjede v ustih, motnje vida |
Vitamin B6 | živce, presnovo beljakovin, nastajanje krvi | Ribe, meso, polnozrnata živila, krompir, soja | Slabost, izguba teka, izguba mišične mase |
Vitamin B12 | Nastajanje rdečih krvničk, obnovo celic, rast | Jetrca, slanik, losos, govedina, jajca, mleko, skuta | Anemija (slabokrvnost), utrujenost, motnje v živčevju |
Niacin | Srce, živce, osrednje živčevje, presnovo | Polnozrnat kruh, grah, meso, ribe, losos, gobe | Utrujenost, depresivnost, motnje v živčevju, pelagra |
Pantotenska kislina | Razgraditev maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin, izločanje hormonov, kožo in sluznice | Jetra, brokoli, cvetača, teletina in govedina, puranje meso, mleko, gobe, ribe, perutnina | Bolezni kože, nagnjenost k okužbam, motnje v živčevju |
Folna kislina | Nastajanje krvnih celic, celično delitev | Zelena zelenjava, zelje, stročnice, jetrca, polnozrnata živila, krompir | Anemija (slabokrvnost), motnje v prebavi, spremembe na sluznicah |
Biotin | Kožo in lase, razgraditev ogljikovih hidratov in maščobnih kislin | Mleko, jetrca, stročnice, šampinjoni, špinača | Izpadanje las, spremembe na koži, slabost |
Vitamin C | Odziv imunskega sistema, ustvarjanje vezivnih tkiv in kosti, absorpcijo železa, nastajanje krvnih celic | Citrusi, paprika, jagodičje, kivi, cvetača, paradižnik | Nagnjenost k okužbam, splošna oslabelost, skorbut |
Pripravila: Urška Lučev
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Motnje erekcije so le ena mnogih težav, povezanih s prekomernim stresom. Doleti lahko že mlade moške. Še več, dolgotrajen stres posledice pušča tudi na srcu, zdravju prostate, neplodnosti. Ga znate prepoznati in predvsem – ukrepati?
Težave s prostato, upad libida, težave z erekcijo, hormonske težave ipd. lahko močno prizadenejo moške in obremenijo tako telesne funkcije kot psiho.
Stres je postal neizogiben del sodobnega načina življenja in ga doživljamo skoraj vsi, ne glede na starost, poklic ali življenjske okoliščine
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.