background

Ustrezna prehrana in življenjski slog pri bolečinah v mišicah in sklepih

Kako si lahko pomagate?

Okorelost mišic in bolečine nas lahko presenetijo kadarkoli. Če gre le za prehodno težavo, bolečina običajno hitro izzveni. Gotovo pa se je vsi želimo znebiti čim prej.
Kaj je torej potrebno storiti, da bi se počutili bolje? Preberite si spodnje nasvete in z nekaj preprostimi spremembami svojim mišicam in sklepom zagotovite neovirano gibanje.

 

Poslužujte se ...

Zakaj?

Ekološke hrane, uživajte pretežno živila (70-80 %), ki telo razkisajo, vključujte v prehrano živila s protivnetnim delovanjem ter živila, ki podpirajo razstrupljanje. V zakisanem in zastrupljenem telesu je regeneracija ovirana. Vnetja in bolečine v sklepih ter mišicah bomo lažje obvladali, če bomo telesu že s hrano pomagali iz zakisanega in zastrupljenega stanja.
Mastnih rib kot so slanik, skuša, losos in tuna (najbolje divje, negojene) oz. po potrebi prehranskih dodatkov z EPA in DHA omega-3, npr. iz ribjega olja ali morskih alg (npr. Omega-3 komplex). Omega-3 zavirajo vnetja ter ščitijo pred nastajanjem vnetnih snovi, s tem podpirajo regeneracijo sklepov in vodijo v bolj lahkotno gibanje z manj bolečin.
Kostno - zelenjavnih juh (eko kosti in meso kokoši ali drugih živali, kuhane skupaj z ekološko zelenjavo) ali po potrebi prehranskih dodatkov glukozamina, hondroitina, kolagena, cinka, D3 ... Vsebuje številne vitalne snovi (kolagen, hondroitin, glukozamin, glutamin, prolin, glicin, cistein, kalcij, magnezij, fosfor, kalij, cink, mangan, baker, bor, železo, A, B, C, D in K vitamin …), ki so telesu lahko dostopne in izjemno hranljive, blagodejne ter regenerativne, tudi za sklepe.
Sardin, zelene listnate zelenjave, ovsa, fižola, bučnih in sončničnih semen ter suhega sadja (npr. fige).  Hrana, bogata z magnezijem, spodbuja boljšo absorbcijo kalcija. Zelena listnata zelenjava vsebuje tudi kalij, ki v telesu ustvarja bazičnost.
Ananasa, papaje, manga in guave ter po potrebi prehranski dodatkov proteolitičnih encimov (npr. koncentrat bromelaina, papaina, natokinaze, serapeptaze …) Vsebujejo encime, ki razgrajujejo beljakovine. Če jih zaužijemo ob jedi, pomagajo v procesu prebave beljakovin in tako olajšajo dostop do telesu potrebnih gradnikov beljakovin (npr. kolagena in drugih, ki so potrebni za ohranjanje zdravih sklepov). Zaužiti na tešče med drugim podprejo razkroj odvečnega fibrina, beljakovine, ki je nakopičena v kronično obolelih sklepih. Posledica je umirjanje vnetja in lažja regeneracija sklepov. 
Mlečno kislinsko fermentiranih živil (jogurt, kefir, kimči, kislo zelje in zelnica, sirotka itd.), vlaknin in po potrebi koncentratov prebiotikov, probiotikov ter vlaknin (npr. koncentrat prebiotika je koncentrirana fermentirana sirotka).  Podpirajo ravnovesje črevesne flore, redno odvajanje blata (s čimer se podpre izločanje sečne kisline - ca. 25 % se je izloči z blatom, ostalo prek ledvic) in zdravje prebavil. S tem telo celostno podpremo na več načinov: izboljšamo oskrbo telesa z vitalnimi snovmi, potrebnimi za regeneracijo sklepov, razstrupljanje in med drugim uravnavanje kislo baznega ravnovesja. Koncentrirana fermentirana sirotka z desnosučno mlečno kislino krepi črevesno floro, saj v črevesju pomaga ohranjati koristne bakterije, ki omogočajo boljšo prebavo zaužite hrane in delovanje prebavnega sistema. Obenem pa tudi same proizvajajo koristne vitalne snovi, med drugim tudi vitamin K2, ki poleg magnezija in bora skrbi, da se kalcij ne odlaga v mehka tkiva, temveč kosti. Napačno naložen kalcij povzroča okorelost, vnetje in bolečino sklepov.
Ingverja in kurkume v kulinariki ali po potrebi v koncentrirani obliki prehranskega dodatka. V čaju ali dodana juham, omakam … blagodejno delujeta na vnetja in bolečine v sklepih in mišicah. Kurkuma med drugim vsebuje antioksidativne in protivnetne snovi, ki so lahko v podporo ob revmatoidnem artritisu.
Posta med obroki (8/16). Post med obroki skupaj z upoštevanjem zdravega načina prehrane (uživanje protivnetne prehrane) je odlična pomoč pri razstrupljanju in regeneraciji telesa.
Pitja dovolj vode. Če dnevno nadoknadimo izgubljeno tekočino s pitjem vode (to je ca. 2 do 2,5 litra), bodo tudi sklepi in mišice optimalno navlaženi. To pospeši regeneracijo – odpravlja vnetja in bolečine. S primerno hidriranostjo pa tudi varujemo sklepe pred nadaljno obrabo.
Preudarnega sončenja tekom poletja in po potrebi jemanja vitamina D3 poleti, obvezno pa v mrzlih mesecih (npr. A Vogel Zink complex). Pomanjkanje vitamina D med drugim povezujejo z avtoimunimi obolenji, kot je tudi revma in na sploh z telesnimi vnetji. Preverite zaloge D vitamina in jih po potrebi napolnite, saj boste tako podprli regeneracijo sklepov in lažje obvladali vnetja ter bolečine. Sonce je najboljši vir vitamina D3, vendar le poleti in če smo na soncu dovolj časa vsak dan, sicer je potrebno dodajanje v obliki prehranskih dopolnil.
Gibanja in sproščanja. Redno gibanje (čeprav zmerno), kot je plavanje, raztezanje, tai chi, joga in hoja pomagajo zniževati stres, sproščajo telo in zmanjšujejo nastajanje vnetnih snovi v telesu. S tem pa tudi sklepom omogočijo boljšo prekrvavljenost in gibčnost.
Kopeli s soljo mrtvega morja. Takšna kopel pomaga telesu, da izloči strupnine iz tkiv, s tem pa popusti tudi bolečina. Kopel je najbolje opraviti pred spanjem.
Poskrbite, da bodo sklepi topli. Mrzlo in vlažno vreme pogosto napoveduje povečanje simptomov, zato zanje primerno poskrbite.

Omejite vnos ...

Zakaj?

Mlečnih izdelkov (razen mlečnokislinsko fermentiranih). Vsebujejo veliko maščob in kalcija. Kalcij se ob pomanjkanju K2, magnezija in bora nalaga v tkivih in okrog sklepov, kar omogoča nastajanje bolečega vnetja in okorelosti. Kalcij si raje priskrbite iz virov, ki vsebujejo med drugim tudi veliko magnezija, minerala, ki je potreben, da telo kalcij lažje sprejme.
Rdečega mesa in jajc. V telesu ustvarjajo pretežno kislost.
Neekološke, procesirane hrane, bele moke, oluščenega riža, belega sladkorja, mesnih izdelkov (zlasti večjih količin in predelanih mesnin). Prispevajo k ustvarjanju kislosti v telesu, ki okrepi neljube simptome. Mnogi ugotavljajo, da se bolje počutijo, ko pšenico črtajo iz prehrane. Procesirana hrana vsebuje ogromno sladkorja in soli, ki poslabšata simptome artritisa. Ostanki pesticidov, problematičnih aditivov prav tako poslabšajo stanje z vnetji.
Pravega čaja. Dnevno ga zaužijte največ dve skodelici, še posebej če ste pogosto utrujeni, saj spodbuja izčrpanost.

Izogibajte se ...

Zakaj?

Večjim količinam krompirja, paradižnika, paprike, jajčevcev. Vsebujejo alkaloide, ki zmotijo metabolizem kalcija v telesu, tako, da se ta odlaga v mehka tkiva (tudi sklepov), kar vnetje sklepov poslabša. 
Tobačnemu dimu iz konvencionalnih tobačnih izdelkov. Tobak v cigaretah in podobnih izdelkih je prepojen s številnimi kemikalijami, ki med drugim zasvajajo in zastrupljajo telo. Obenem vdihavanje takšnega cigaretnega dima tudi krade telesu vitamin C, ki pa je med drugim nujen za izgradnjo kolagena – beljakovine, ki skrbi za elastičnost in zdravje hrustanca.
Kave.
Kava telo izčrpava. Spijte veliko vode, kavo pa nadomestite s kavnim nadomestkom Bambu.
Stresa.
Stres povzroča nastajanje vnetnih snovi v telesu, zato poskrbite za dovolj sproščanja. Raven stresa, fizičnega, mentalnega ali čustvenega, pa poskušajte čim bolj zmanjšati.
Nespečnosti. Pomanjkanje spanja je za telo stres. Razstrupljanje in regeneracija sta okrnjeni. Posledično se med drugim poslabšajo vnetja in bolečine sklepov. Poskrbite zato za dovolj kakovostnega spanja npr. s kombinacijo baldrijana in hmelja (Dormesan kapljice).
Težkemu fizičnemu delu (vključno z telesno aktivnostjo, ki sklepe preobremenjuje). Bolečine v sklepih so znak, da se sklepi obnavljajo prepočasi glede na jakost in pogostost obremenitve. Dvigovanje težkih bremen, uteži, skakanje … kljub bolečinam ovira uspešno regeneracijo sklepov. Da bi se rešili vnetja in bolečin, bo zato potrebna daljša pavza na tem področju, sicer tvegamo nastanek kroničnih degenerativnih poškodb sklepov.

Besedilo: Adriana Dolinar

Ocene

Ocena:

28.11.2023

“Zame je uporabno in koristno. ”

Šiško Alenka

Odgovor A.Vogel: Najlepša hvala za vaš komentar. Nas veseli, da so vam informacije uporabne in koristne.

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Nepremišljena uporaba (tudi pri virusnih obolenjih) antibiotikov je skozi leta vodila v odpornost bakterij. Pri virusnih okužbah namreč antibiotiki nimajo moči, medtem ko imajo učinkovine iz ameriškega slamnika protivirusno in protivnetno delovanje.

Več ameriškega slamnika, manj antibiotikov

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam