Izbrana živila in povečano dodajanje važnih vitaminov ter elementov v sledovih izboljšajo potek bolezni.
Pri presnavljanju v telesu nastajajo prosti radikali, agresivne kisikove spojine, ki se pri procesu vnetja tvorijo v velikih količinah in škodujejo lastnim strukturam telesa (na primer hrustancu). »Lovilci radikalov« ali antioksidanti, kot so vitamin E, vitamin C, koencim Q10, prav tako pa tudi elementi v sledovih, npr. selen in cink, nevtralizirajo proste radikale. Pogosto potrebuje telo več antioksidantov, kot jih lahko zaužije s prehrano. Naravni vitamini v Naravnem E vitaminu v olju in kapsulah ter Bio C lahko pri tem pomenijo smiselno dopolnitev.
Naša prehrana ima direkten vpliv na procese vnetja in na revmatične težave, povezane z vnetjem. Arahidonska kislina tvori snovi, ki pospešujejo vnetje. To kislino dovajamo telesu s prehrano živalskega izvora, tvori pa jo tudi telo samo.
Če se za dalj časa odpovemo mesu, salami, slanini in surovemu maslu, lahko zmanjšamo količino arahidonske kisline v telesu. Dovoljeni so mlečni izdelki z malo maščobe, enkrat do dvakrat na teden eno jajce in riba. Čeprav tudi morska riba vsebuje arahidonsko kislino, vsebuje tudi omega 3 maščobne kisline, ki pa delujejo protivnetno.
Namesto ribjih obrokov lahko uživamo kapsule iz ribjega olja in ribje olje. Zdrave maščobne kisline najdemo tudi v rastlinskih oljih, kot so laneno olje, olje iz navadne ogrščice, sojino in orehovo olje. Prehrana, ki vsebuje le malo arahidonske kisline in veliko omega 3 maščobnih kislin, dokazano pripomore k bistvenemu zmanjšanju revmatičnih težav.
Pri prehrani bodite pozorni na naslednje:
Beljakovine zaužijemo z mlekom oz. mlečnimi izdelki, ki vsebujejo malo maščob (sir, jogurt, skuta, pinjenec) in z jajci. Meso, ribo ali salame lahko jemo največ enkrat na dan. Količina naj ne bo večja od 100g.
Izogibati se moramo drobovini (jetra, ledvice, možganom, telečjemu priželjcu), sardelam in sardinam v olju.
Pri perutnini in ribi odstranimo s purinom bogato kožo, preden meso zaužijemo.
Zelenjava in sadje so dragocena živila in jih - razen nekaj izjem - lahko uživamo v večji količini.
Brezpogojno se moramo izogibati stročnicam (soja, grah, fižol, leča) in špinači, ker vsebujejo velike količine purina.
V celoti moramo veliko piti: količina popite tekočine naj bi bila po možnosti večja od 2 l na dan. Poleg sadnih sokov in mineralne vode lahko popijete skodelico pravega čaja ali kave. Priporočamo Bambu žitno kavo.
Izogibati se moramo uživanju alkohola. Pri njegovi razgradnji namreč nastane laktat, ki zavira izločanje sečne kisline skozi ledvice. Poleg tega se poveča sinteza telesu lastne sečne kisline.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Motnje erekcije so le ena mnogih težav, povezanih s prekomernim stresom. Doleti lahko že mlade moške. Še več, dolgotrajen stres posledice pušča tudi na srcu, zdravju prostate, neplodnosti. Ga znate prepoznati in predvsem – ukrepati?
Težave s prostato, upad libida, težave z erekcijo, hormonske težave ipd. lahko močno prizadenejo moške in obremenijo tako telesne funkcije kot psiho.
Stres je postal neizogiben del sodobnega načina življenja in ga doživljamo skoraj vsi, ne glede na starost, poklic ali življenjske okoliščine
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.