Vas muči kandida? Simptomi so mnogoteri. Morda vam bo v tolažbo, da ste morda s tako diagnozo končno dobili tudi odgovor na vprašanje, od kod izvirajo vsi neprijetni simptomi, ki vas že dlje časa mučijo. Malce manj prijetna vest je, da bo potrebno skrbna dieta in veliko potrpežljivosti, preden bo kandida zopet v razumnih mejah naseljevala vašo črevesno floro.
Kandida je kvasovka, ki se nahaja v prebavilih vsakega človeka, pri ženskah je prisotna tudi v nožnici. Kot mnoge težave v življenju postane problematična, ko se preveč razraste. Temu pogosto botruje več dejavnikov, med drugim večkratna uporaba antibiotikov, hormonske terapije, kemoterapija, uživanje pretežno industrijsko predelane hrane, sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov in drugo. Omenjeni dejavniki v črevesju porušijo razmerje med koristnimi mlečno kislinskimi bakterijami in kvasovkami, pri čemer slednje prično prednjačiti.
Ker so simptomi zelo različni, je pogosto težko ugotoviti, da nas v resnici muči kandida. Od tod tudi namig na dobro novico v uvodnem odstavku. Vas simptomi v nadaljevanju spominjajo tudi na vaše težave? Povsem mogoče je, da je ravno kandida tisti vzrok. Kljub temu je potrebno izključiti morebitna druga obolenja, za katerimi se včasih skrivajo enaki simptomi:
Oh, ta nadležna kandita! Simptomi so zelo različni in pogosto odkrijemo, da nas pesti tudi več izmed pravkar naštetih. Preprost test s slino hitro potrdi ali ovrže sum, da so simptomi posledica kandide. Zjutraj na tešče v prosojen kozarec natočite ustekleničeno ali prefiltrirano vodo, pljunite vanjo in počakajte približno deset minut. Če vaša slina ostaja kompakta in na vrhu, vzrok vaših težav ni kandida. Ko se iz sline pričnejo spuščati bele nitke, pa je lahko kandida vzrok za vaše težave. Slabost testa je edino v tem, da vam ne pove, v kolikšni meri.
Če vas ob besedi dieta zmrazi, niste edini. Montignacova dieta, ločevalna dieta, dieta brez ogljikovih hidratov, sadna dieta, dieta za sladkorne bolnike, dieta, ki vam v sedmih dneh oklesti pet kilogramov, ponovoletna dieta, dieta pred odpravo na morje in še bi lahko naštevali. Vsi, ki ste kadarkoli preskusili katerokoli, veste, da je rezultat vedno le kratkega roka, in da je edini pravi način izgube odvečnih kilogramov, odprave različnih zdravstvenih težav, boljšega počutja in podobno, le v trajni spremembi življenjskega sloga, ki med drugim vključuje tudi drugačen način prehranjevanja. Tega pa je z morebitnimi manjšimi odstopanji potrebno posvojiti za vedno. Kot ste lahko videli, je razraščena kandida zelo neprijetna nadloga, ki jo spremljajo zelo različni in pogosto mnogoteri simptomi. Precej dela in časa bo potrebnega, da bomo s simptomi opravili za dalj časa. Spremenjen način prehranjevanja je eden najpomembnejših dejavnikov, ki počasi, a z gotovostjo, pomete s simptomi, ki spremljajo kandido.
Skrbno načrtovana dieta proti kandidi v nekaj mesecih v telesu znova vzpostavi pravilno razmerje med mlečno kislinskimi bakterijami in kvasovkami, kandida torej ostaja v telesu, a v dovoljeni meji. Ko enkrat dosežemo takšen rezultat, je zelo nesmiselno prestopiti na stare tire, saj se kandida hitro zopet razmnoži. Zato je tudi v tem kontekstu bolj smiselno govoriti o pravilnem, zdravem načinu prehranjevanja, ki postane del trajne skrbi za svoje zdravje. V primeru kandidaze je dieta zelo stroga. Na grobo to pomeni, da v prehrano vključimo polnovredna, nepredelana, sveža živila. Priporočljivo je zaužiti veliko zelene zelenjave, balastnih snovi, fermentiranih mlečnih, žitnih in sojinih izdelkov, sirotke, kislega zelja, kisle repe. Naj bo ta kadar se le da biološko pridelana, saj boste s tem zmanjšali vnos nepotrebnih snovi v organizem in vzpodbujali sonaravno kmetijstvo. Ko klestimo kandido, zaužijemo več beljakovin, pri čemer dajemo prednost rastlinskim, ki telesa ne zakisajo, od maščob je zelo koristna kokosova maščoba. Pozabimo na sladkarije in vse vrste sladkorja, tudi ostale ogljikove hidrate je potrebno uživati zelo zmerno, čeprav govorimo o nepredelanih. Ob pravilni prehrani je koristno uživati tudi kakovostne probiotike in prebiotike ter nekatere začimbe.
Seveda to ni potrebno. Ko je kandida zopet v mejah normale, v prehrano postopoma vključimo tudi ostala polnovredna živila, tistim predelanim pa se čim bolj izogibamo. Do razrasta te glivice je namreč v preteklosti prišlo tudi zaradi uživanja pretežno predelane hrane. Če bi namreč uživali polnovredno prehrano, ki jo pripravljamo svežo, iz lokalnih, sonaravno vzgojenih rastlin, od živali, ki se prosto pasejo, v svoje telesu ne bi ustvarili okolja, v katerem se kandida dobro počuti. In ko to okolje s spremenjenim načinom prehranjevanja počistimo in kandido spravimo v varne meje, ni potrebe, da v strogem režimu prehranjevanja vztrajamo vse življenje. Pomembno pa je, da smo pri vsakodnevnih prehranskih izbirah preudarnejši, da vselej dajemo prednost neprocesiranih živilom, da v najvišji možni meri omejimo vnos prečiščenega sladkorja, prečiščene moke, rafiniranih maščob in vseh izdelkov iz naštetih surovin.
Kogar tematika zanima podrobneje, zelo priporočan v branje že večkrat ponatisnjeno knjigo Resnice in zmote o kandidi, v kateri med drugim najdete veliko receptov za pripravo zelo okusnih jedi, ki pa jih bo kandida vse prej kot vesela.
Ko vam nagaja kandida, simptomi ne izostanejo, zato je v tem obdobju ustrezna prehrana zelo pomembna. Mnogi se v poplavi sodobnih kuharic težko znajdete in le redko katera knjiga, z izjemo omenjene, je takšna, ki je naravnana posebej na to težavo. Z zdravim življenjskim slogom, h kateremu je s svojim neutrudnim delom vselej vabil tudi Alfred Vogel, pa vsakdo lažje doseže ravnovesje v svoji črevesni mikrobioti. Med drugim je Alfred Vogel rad pisal o koristih uživanja fermentirane koncentirane sirotke Molkosan, ki jo še danes najdemo v vseh lekarnah. Njegovo knjigo z dragocenimi nasveti za zdravo življenje Ljudski zdravnik lahko kupite tudi tukaj.
Besedilo: Sabina Topolovec