background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Stročji fižol v kokosovi omaki

  • Čas:
  • Srednje zahtevno
  • 2 osebi
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • 2 osebi

Stročji fižol v eksotični preobleki. Če ste ljubitelj azijskih okusov, vam bo všeč!

Sestavine

  • 250 g stročjega fižola
  • 1 strok česna
  • 1 manjši svež čili
  • 1 žlica nastrganega svežega ingverja
  • 2 žlici sojine omake
  • 1 žlica kokosove maščobe za praženje
  • ¼ žličke celega kumina (laška oz. orientalska kumina, kumin)
  • ½ žličke zrnc koriandra
  • 250 ml kokosovega mleka
  • 250 ml vode
  • 1 žlica limoninega soka + lupinica ½ limone
  • 1 žlica masla iz indijskih oreščkov
  • 3 žlice indijskih oreščkov
  • svež peteršilj
  • grobo mleta sola
  • zeliščna sol Herbamare
  • sveže mleti pisan poper

Očistimo fižol, ga narežemo in skuhamo na zob.

Vmes pripravimo omako:

  • V ponvi na hitro segrejemo semena kumina in koriandra, da zadišita in razvijeta svojo aromo. Ohlajeni začimbi stremo v možnarju z dodatkom nekaj zrnc grobo mlete soli.
  • Česen sesekljamo, enako čili (semena odstranimo). Ingver nastrgamo.
  • Nastrgamo limonino lupinico in iztisnemo sok.
  • Oreščke suho prepražimo in grobo sesekljamo.
  • Na kokosovi maščobi prepražimo sesekljane česen, čili in ingver ter dodamo strta kumin in koriander. Zalijemo z mešanico kokosovega mleka in vode, začinimo s sojino omako in počakamo, da zavre. Nato dodamo žlico masla iz indijskih oreščkov, temeljito razmešamo in po okusu dodatno začinimo z zeliščno soljo Herbamare in poprom. Kuhamo 2-3 minute, nato dodamo limonin sok in lupinico ter skuhan in odcejen stročji fižol. Temeljito pomešamo in pokrijemo za nekaj minut, da se fižol prepoji z okusi. Ko jed postrežemo, jo izdatno posujemo s sesekljanim peteršiljem in indijskimi oreščki.

Postrežemo z rižem in skledo solate.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Nepremišljena uporaba (tudi pri virusnih obolenjih) antibiotikov je skozi leta vodila v odpornost bakterij. Pri virusnih okužbah namreč antibiotiki nimajo moči, medtem ko imajo učinkovine iz ameriškega slamnika protivirusno in protivnetno delovanje.

Več ameriškega slamnika, manj antibiotikov

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam