Kakovostna zeliščna sol je čudovita začimba. S pomočjo različnih sestavin je lahko še posebej zanimiva in aromatična. V nadaljevanju navajamo nekaj predlogov, s pomočjo katerih lahko ustvarimo izvirno darilo s povsem osebno noto.
Uporabimo lahko bolj ali manj ostre sorte čilija, iglice rožmarina, semena koprca, nastrgano limonino lupinico, črn, bel ali rdeč poper, cvetove sivke, gorčična semena, koriandrova zrna, sezam, semena zelene, klinčke, kumino, nastrgan muškatni orešček, brinove jagode,...
Odvisno od okusa in intenzivnosti okusa lahko sol pustimo bolj grobo ali pa jo prav tako stremo v terilniku.
Če boste zeliščno sol podarili, ne pozabite na kozarček navesti sestavin, ki ste jih uporabili.
V ponvi brez maščobe rahlo prepražimo semena, da zapresketajo, nato jih ohladimo. Nato jih v možnarju stremo skupaj s čilijem.
Pomešamo s soljo in shranimo v kozarčku, ki dobro tesni.
Ta začimba sol se odlično poda h koruznim storžem na žaru in jedem z zelenjavo, krompirjem in žiti.
Vse sestavine stremo v možnarju, da dobimo homogeno zmes. Shranimo v embalaži, ki dobro tesni.
Zelenina sol se odlično poda h kozarcu paradižnikovega soka, h gaspaču, jajcem, krompirjevemu pireju. Pred peko v pečici z njo nadrgnemo tudi perutnino ali ribe.
Rožmarin operemo in posušimo (npr. s papirnatim servietom). Iglice osmukamo in na drobnjo sesekljamo in nato še stremo v možnarju. Pomešamo s soljo in po potrebi še enkrat stremo. Shranimo v embalaži s pokrovom.
Rožmarinova sol se odlično poda h krompirju v pečici, perutnini, ribam, gobicam, sredozemski kuhinji in različnim omakam.
Ustvarimo lahko tudi kup različic z dodajanjem česna, timijana, popra, nastrgane lupinice pomaranče ali limone. Če je zmes preveč vlažna, jo razgrnemo na krožnik in sušimo nekaj ur. Če se sol pri tem ponovni spremeni v grudice, jo še enkrat stremo v terilniku.
Nastrgano lupinico izbranega citrusa (obvezno bio) pomešamo s soljo. Predenemo v kozarec z navojem. Pred uporabo pustimo nekaj dni, da se razvije poln okus.
Limonina sol se odlično poda k ribi, morskim sadežem, zelenjavi, redkvicam, testeninam, gobicam in solati iz rdeče pese.
Česen zdrobimo v porcelanastem terilniku in dobro pomešamo s soljo. Shranimo v kozarčku, ki dobro tesni in hranimo v hladilniku.
Česnova sol se odlično poda k jedem iz testenin in paradižnika, lahko pa jo tudi dodajamo hrustljavemu kruhu, prelitim z olivnim oljem.
Brinove jagode in piment na drobno stremo v terilniku. Ingver nastrgamo, timijan sesekljamo. Vse skupaj pomešamo z grobo mleto soljo in poprom. Napolnimo v kozarčke z navojem.
Brinova sol se odlično poda h kislemu zelju, rdečemu zelju, divjačinskih jedm in krepkim enolončnicam.
vir: www.avogel.de
Besedilo: Ingrid Zehnder
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Ob težavah, kot so kašelj, nahod, sinuzitis in kihanje pogosto pomislimo na prehlad ali alergijo na cvetni prah. Vendar pa težave lahko povzročajo tudi spore gliv, ki so v našem okolju zelo pogoste.
Zima nam že počasi maha v slovo in tudi z naših krožnikov se poslavlja slabo prebavljiva in težka hrana. Zato moramo biti v tem obdobju še toliko pozornejši na izbor živil.
V razcvetu pomladi so tudi simptomi senenega nahoda najbolj izraženi. Tako se mnogo ljudi, ki trpijo za alergijskim rinitisom, rado jezi nad naravo. Pa vendar je prav ta tista, ki zna najbolje pomagati, če le znamo prisluhniti njenim nasvetom …
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.