Bolečine v mišicah, sklepih, lokalna ali sistemska vnetja, poškodbe, utrujenost, izguba menstruacije, šibkost kosti, depresija… so le nekatere od pogostih težav, s katerimi se srečujejo športniki. Dobra novica je, da si ob navedenih težavah lahko pomagamo tudi z uživanjem kakovostnih maščob.
Prav ste prebrali. Maščobam, zlasti
nasičenim (skupaj s holesterolom), se
sicer izogibamo domala vsi, saj so nas naučili, da redijo, mašijo žile,
skratka, da so slabe. A kot boste lahko več prebrali v knjigah Resnice in zmote
o maščobah in Resnice in zmote o holesterolu (prelistate ju lahko na), to ne drži. Nasprotno, kakovostne maščobe, tako nasičene maščobe (pa tudi
holesterol), kot omega 3 in mononenasičene maščobe, nam lahko pomagajo zdravje
celo ohranjati. Še več, športnikom, ki se srečujejo z mnogimi v uvodu
navedenimi težavami, pa lahko le-te pomagajo tudi odpravljati. Poleg tega več
kakovostnih maščob lahko izboljša njihove športne rezultate (zlasti pri
vzdržljivostnih športih), pomaga stabilizirati telesno težo, izboljša
regeneracijo po hujših treningih ali po poškodbah, itd. Kako maščobam to uspe?
Maščobe, ki npr. direktno vplivajo na
zmanjševanje vnetja v telesu, so zlasti omega 3 maščobne kisline. Omega 3
maščobne kisline zmanjšujejo vnetja tako, da v telesu spodbujajo nastajanje
protivnetnih prostaglandinov. Ker je ena pogostih posledic napornih treningov
vnetje, ki lahko nastane tako v sklepih, mehkih tkivih kot tudi sistemsko v
vsem organizmu, je pomoč v obliki uživanja kakovostnih omega 3 maščob lahko še
kako dobrodošla. Z umirjanjem vnetja bodo izginile tudi bolečine, ki so z
vnetji povezane.
Znano je, da so lahko zlasti ženske zaradi
stresa, ki ga ekstremen šport telesu povzroča, mnogokrat v precej slabšem
zdravstvenem stanju kot moški. Izostane jim lahko menstruacija, njihove kosti
so vse bolj porozne, imajo vse manj energije, so vse bolj utrujene, lahko tudi
depresivne. Že večje uživanje omega 3 maščob znatno izboljšuje vsa navedena
stanja.
Poleg tega pa imajo omega 3 maščobe še številne
druge blagodejne lastnosti. Znano je npr., da njihovo pomanjkanje povezujejo s
poškodbami ožilja, z boleznimi srca, z visokim pritiskom, z alergijami,
revmatoidnim artritisom, s sladkorno boleznijo, z motnjami razpoloženja, … in
celo z rakavimi obolenji. Pravšnji vnos omega 3 maščob nam zato lahko še kako
koristi.
Kakovostnih omega 3 maščob, ki jih
najdemo v ribjem olju, olju krill rakcev, lanenem olju, konopljinem olju,
orehovem olju in njihovih oreščkih in semenih, v chia semenih, ribah mrzlih
voda, v mleku in mlečnih izdelkih, jajcih in mesu pašnih živali itd. naj bi
zaužili vsaj 3 g na dan.
Ker je posledica športa, zlasti ekstremnega,
tudi večje nastajanje
prostih radikalov v telesu, ki lahko med drugim vodijo v pospešeno staranje in
sistemska vnetja, je dobro, da vsaj z kakovostnim načinom prehrane sistemskih
vnetij ne povečujemo. Tako se bo tudi telo po športu hitreje regeneriralo. V ta
namen je dobro paziti tudi na pravšnje uživanje omega 3 in omega 6 maščobnih
kislin. Namreč kadar je naša prehrana bogata z omega 6 živili, kot so npr.
rastlinska olja sončnice, soje, izdelki, ki ta olja vsebujejo (razni namazi,
pekovski izdelki, gotove jedi,…)itd., se
lahko razmerje med omega 3 in 6 nevarno
poruši. Za primerjavo je zgovorno dejstvo, da so naši predniki pojedli precej
manj omega 6 maščob in precej več omega 3, kot sodobni človek. Jedli so mnogo
več živil bogatih z omega 3 (divje raslih rastlin, rib, mesa in mleka izključno
pašnih živali itd.) kot današnji človek,
zato so zlahka vzdrževali ugodno razmerje omega 3/6, ki je bilo 1/1. Danes je to razmerje močno
porušeno. Npr. v Evropi je razmerje omega 3/6 enako 1/20. To pa močno načenja
obrambne moči telesa, saj se mora neprestano boriti s telesnimi sistemskimi
vnetji. Razlog, da je ob porušenem razmerju omega 3/6 več vnetij, je v tem, da
naj bi omega 6 maščobne kisline spodbujale nastajanje vnetnih
prostaglandinov. Več o tem, kako
ugotoviti, ali omega 3 pojemo premalo oz. omega 6 preveč, kako izbrati
kakovostne omega 3 in omega 6 maščobe,… lahko preberete v knjigi Resnice in
zmote o maščobah.
Nasičenim maščobam in holesterolu se ni
potrebno izogibati, saj so nujni za ohranjanje našega zdravja. Kakovostne
nasičene maščobe, ki jih najdemo npr. v maslu, kokosovi maščobi, polnomastnem
mleku, rdečem mesu, itd. omogočajo
normalno rast in razvoj mišic. Skrbijo za
večjo čvrstost kosti itd.
S problemom poroznosti kosti se srečujejo zlasti
športnice, kot ste prebrali zgoraj. Nasičene maščobe izboljšajo trdnost kosti
na različne načine. Npr. ko zaužijemo kakovostne nasičene maščobe, zaužijemo
tudi obilje v maščobah topnih vitaminov A, E, D in K. A in E vitamin sta znana
antioksidanta, ki pomagata telesu v
borbi s prostimi radikali (bogat vir vitamina E je npr. tudi Olje pšeničnih
kalčkov Alfreda Vogla. Kaj vse zmore si lahko preberete na naslednji povezavi. D in K vitamin pa znano
sodelujeta tudi v ohranjanju čvrstosti kosti.
Poleg tega kakovostne nasičene maščobe
dvigujejo v krvi dobro podskupino holesterola HDL. To pomeni, da telesu
pomagajo pri oskrbi s holesterolom. Holesterol ni zlo, kot so nas uspeli
prepričali farmacevtski in prehranski lobiji, temveč je med drugim nujni
gradnik membran vseh telesnih celic in predhodnik številnih biomolekul oz.
hormonov, ki regulirajo mnoge procese v našem telesu.
Brez holesterola npr. ne
more nastajati vitamin D, ki kot vemo, pomembno sodeluje pri ohranjanju
čvrstosti kosti.
Brez holesterola pa ne more nastajati tudi kortizol, ki je potreben, da športniki obvladajo fizičen pa tudi
psihičen stres ob treningih in tekmah. Posledica pomanjkanja holesterola je
lahko tudi vse večja izčrpanost. Brez holesterola ne morejo nastajati spolni
hormoni, kar utegne biti povezano tudi s pogosto težavo športnic- izostanek
menstruacije ali težavo športnikov –upad testosterona. Kako telo oskrbeti s
kvalitetnimi nasičenimi maščobami in holesterolom in si zagotoviti boljše
zdravje, si lahko več preberete v knjigi Resnice in zmote o holesterolu.
Mononenasičene maščobe, ki jih npr. najdemo v
kakovostnem olivnem olju, sezamovem olju ali avokadu, so prav tako dobrodošle v
prehrani športnika. Oleinska maščobna kislina, ki je ena najbolj poznanih mono
nenasičenih maščobnih kislin, znano dviguje nivo krvnega holesterola HDL in
izboljša njegovo antioksidativno sposobnost. Oboje je dobrodošlo, ko se naše
telo zaradi športnih naporov bori z
obiljem prostih radikalov. Če izbiramo kakovostno olivno olje- npr. ekstra
deviško in ekološko, bomo deležni še več varovalnih in blagodejnih učinkov
olja, kot če izbiramo konvencionalno, rafinirano, s postopki segrevanja
pridobljeno olivno olje. Ker oleinska maščobna kislina deluje sinergistično z
omega 3 maščobnimi kislinami, jih je dobro zaužiti skupaj. Npr. v soli
marinirane sardelice, ki so bogat vir omega 3, lahko zaužijemo prelite s
kakovostnim oljčnim oljem.
Tekst: Adriana Dolinar
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Hitra naravna pomoč pri poškodbah lahko učinkovito zameji napredovanje modrice, otekanje in bolečine ter podpre telo pri regeneraciji prizadetih tkiv. V nadaljevanju je nekaj nasvetov, kako si lahko pomagamo.
Učinkovito naravno pomoč najdemo v naslednjem četvorčku: A.Vogel kapljice za oči, mazilo Nisita, krema Bioforce in Sinupret.
Pomlad je eno bolj napornih obdobij za vse, ki jih draži prah cvetočih rastlin. Vendar pa alergije niso edini vzrok, ki draži očesno sluznico.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.